GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı    :66909231.10.06.01-54                                                                                            24/12/2013

Konu  :Demiryolu İle Yurda Gelen Boş

            Vagonların Geçici İthalat İşlemleri

 

 

GENELGE

(2013/56)

 

 

 

Bakanlığımıza gerek Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü`nden gerekse gümrük idarelerinden intikal eden yazılardan demiryolu ile yapılan taşımalarda yurda boş olarak gelen vagonlara uygulanacak gümrük işlemleri hakkında tereddütler yaşandığı anlaşılmıştır.

Geçici İthalat Sözleşmesinin “Taşıma Araçlarıyla İlgili Ek” başlıklı eki EK-C`nin 1 inci maddesinde demiryolu vagonları, taşıma aracı olarak tanımlanmıştır. Anılan Sözleşmenin 6 ncı maddesinde taşıma araçlarının geçici ithalatının teminat aranmaksızın yapılacağı belirtilmiştir.

2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 16-21 inci maddelerinde taşıma araçlarının ithalat vergilerinden tam muafiyet suretiyle geçici ithalat rejiminin uygulanabilmesine ilişkin haller ve özel şartlar düzenlenmiştir.

Bu itibarla, demiryolu ile yurda boş gelen vagonların geçici ithalat işlemlerinin Taşıt Takip Programında gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar aşağıdaki şekilde yapılması gerekmektedir.

1) 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 16-17 nci maddelerine istinaden yurda boş olarak gelen vagonların tam muafiyet suretiyle geçici ithalat işlemleri yapılır.

2) Anılan Bakanlar Kurulu Kararının 20 nci maddesi gereğince boş vagonlara 12 ay süre ile geçici ithalat izni verilir.

3) Gümrük Yönetmeliğinin 72/N maddesi uyarınca yurda boş olarak getirilen vagonların ayniyetini (vagon numarası, v.b.) gösteren ve iki nüsha düzenlenen liste, rejime giriş gümrük idaresine ibraz edilir. İbraz edilen listeye istinaden, boş vagonlar, gümrük İdaresince kontrol edilir ve söz konusu listelere tescil tarih ve sayısı verilmek suretiyle giriş kaydı oluşturulur. Tescil edilen listenin bir nüshası, gümrük idaresince saklanır ve bir nüshası demiryolu işletmesine verilir.

4) Ülkemize boş olarak girip boş olarak çıkış yapacak vagonlar için demiryolu işletmesi tarafından boş çıkışı yapılan vagonların ayniyetine (vagon numarası, v.b.) ilişkin iki nüsha düzenlenen liste, çıkış gümrük idaresine ibraz edilir. İbraz edilen listeler, gümrük idaresince tescil tarih ve sayısı verilmek suretiyle çıkış kaydı oluşturulur. Tescil edilen çıkış listelerinin bir nüshası, gümrük idaresince saklanır ve bir nüshası demiryolu isletmesine verilir.

5) Mesai saatleri dışında yurda gelen veya çıkacak olan boş vagonlar için demiryolu işletmesi tarafından ibraz edilen listeye istinaden gümrük idaresince boş vagonların kontrolü yapılır ve vagonların hareket etmesine izin verilir. Söz konusu liste kapsamında mesai saatleri dışında gelen veya çıkan ve kontrolü yapılan boş vagonların tescil işlemi, gümrük idaresince ilk iş gününde yapılır.

6) a) Boş olarak gelip boş olarak çıkışı yapılan vagonlar için, boş olarak gelen vagonun boş olarak çıktığını gösteren ve çıkış gümrük idaresince onaylı belge,

b) Boş olarak gelip dolu olarak çıkışı yapılan vagonlar için, boş olarak gelen vagonun dolu olarak çıktığının gösteren ve çıkış gümrük idaresince onaylı belge,

Boş vagonların giriş tarihinden itibaren 12 ay içinde giriş demiryolu işletmesi tarafından giriş gümrük idaresine ibraz edilir ve gümrük idaresince bu belgelere istinaden giriş kayıtlan kapatılır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

 

 

Ziya ALTUNYALDIZ

Bakan a.

Müsteşar

 

DAĞITIM:

Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri
İmer Gümrük © 2014. Tüm Hakları Saklıdır.